Weekendtips 14 en 15 oktober

Beleef / Cultuur / 12/10/2017

Door: Joos Levie
 

Het is bijna weekend! Juist Magazine verzamelde weer vijf leuke culturele weekendtips. Met dit weekend onder meer de balletvoorstelling Mata Hari en Michael Johansson in Museum Voorlinden

1. Het Nationale Ballet presenteert Mata Hari 

Foto: Petrovski & Ramone

Het Nationale Ballet speelt dit najaar de voorstelling Mata Hari. Het verhaal van de Nederlandse spionne én danseres, beroemd over de hele wereld,  spreekt  meer dan ooit tot de verbeelding. Het meisje uit Friesland werd een internationaal gevierde danseres, een ster die alle mannen om haar vinger wond, een sterke, eigenzinnige vrouw, later beschuldigd van verraad. Op 15 oktober 2017 is het precies honderd jaar geleden dat  Margaretha Geertruida Zelle – zoals Mata Hari’s echte naam luidde – als spionne werd geëxecuteerd. Dit weekend zijn er nog kaarten beschikbaar!

2. Graphic Matters

Dit weekend kan je het tweejaarlijkse Graphic Matters festival over grafisch ontwerp bezoeken in Breda, wat in samenwerking met het Graphic Design Museum gehouden wordt. Het festival plaatst hedendaags grafisch ontwerp in een maatschappelijke en technologische context. Het festival organiseert lezingen, workshops en exposities.

3. Arab Film Festival

In Rotterdam vindt dit weekend het Arab Film Festival plaats. Het is een artistieke vrijplaats waar een genuanceerd beeld van de culturele, politieke, sociale en artistieke situatie in Arabische landen wordt getoond en films worden geprogrammeerd rondom actuele thema’s van de Arabische gemeenschap in Europa.

4. Michael Johansson in Museum Voorlinden

Photo: Gustaf Waesterberg

In Museum Voorlinden het werk van de Zweedse verzamelkunstenaar Michael Johansson te zien. De werkwijze van Johansson is er één van verzamelen, ordenen, stapelen en puzzelen. In zijn speelse werken gebruikt hij alledaagse, vaak tweedehandse voorwerpen. Hij struint rommelmarkten en kringloopzaken af om oude televisies, transistorradio’s, videorecorders en andere apparatuur en objecten te verzamelen. Vervolgens rangschikt hij ze op kleur en brengt ze allemaal samen in één nieuw object.

5. Only New

Foto: Jimmy Nelson


In de Rademakers Gallery in Amsterdam worden de foto’s van Brits-Nederlandse fotograaf Jimmy Nelson tentoongesteld. Hij maakte kleurrijke portretten van inheemse volkeren over de hele wereld: van de Amazone tot Siberië. Nelson reist al bijna acht jaar de wereld rond om op de meest afgelegen plekken stammen te fotograferen. Hiermee wil hij een visueel naslagwerk creëren voor toekomstige generaties. Het resultaat zijn intrigerende portretten waarvan 30 nu worden getoond.


0 Reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 4 =

Vorige artikel

De waarde van water

Volgende artikel

Wildlife Photographer of the Year
Volgende artikel

De waarde van water

Water is overal in Nederland. In de zomer zijn we er wát blij mee. Maar hoe belangrijk is het voor ons welzijn? En wordt...

09/10/2017