Weet wat je eet met apps

Milieubewust boodschappen doen en gezond eten is niet altijd even simpel. Zeker als je niet zo veel tijd hebt om in de winkel uitgebreid de verpakkingen te bestuderen. Er zijn een aantal apps die je hierbij helpen, zodat jij voortaan gemakkelijk milieuvriendelijker boodschappen doet en een gezonde maaltijd op tafel zet. 

 

Boodschappen doen

Wil je milieubewuster te werk gaan bij het kopen van je groente en fruit? Download dan de app Groente en fruitkalender van Milieu Centraal. In deze app krijg je namelijk een heel handig overzicht van milieuvriendelijke groente en fruit van die maand. Je kiest een milieulabel (milieuklasse A en B zijn milieuvriendelijk) en de maand waarin je je groente of fruit wil kopen en Milieu Centraal geeft een overzicht van producten die aan de eisen voldoen. Ook krijg je per product bewaartips en tips voor het koken met de soort groente of fruit.

Naast de beste maand kun je ook op keurmerken letten bij het boodschappen doen. Maar er bestaan veel soorten keurmerken en de exacte betekenis ervan is niet altijd even duidelijk. Milieu Centraal heeft alle keurmerken op een rij gezet en legt daarbij uit wat deze keurmerken zeggen over milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel. Zo kun je onder meer je eieren, vlees, zuivel, koffie en thee checken op het keurmerk. Op deze manier kun je erg bewust boodschappen doen en weet je precies wat je koopt.

De app Questionmark helpt je ook bij het duurzaam boodschappen doen en daarnaast ook bij het gezonder eten. Producten die registreert staan in de app – dat zijn er zo’n 26.000 – worden beoordeeld op duurzaamheid met een score van 1 tot 10. Daarnaast krijg je te zien of het product binnen een gezond voedingspatroon past. Je gebruikt de app direct bij het boodschappen doen want je kunt met de app barcodes scannen of het product op naam opzoeken in de lijst. Er staan producten in in tal van categorieën.

 

Voedingswaarden

Calorific3
‘What do calories actually look like?’ Je zou denken dat je hier best wat kennis van hebt, maar dat blijkt vies tegen te vallen als je de app Calorific download. De app laat zien hoe 200 calorieën eruit zien in tal producten, zowel in de categorie eten als drinken. Ontwerpers Nic Mulvaney en Tim Diacon hebben voor de app 144 foto’s van voedsel en drankjes gemaakt waarin 200 calorieën zitten. Naast dat de foto’s erg leuk zijn is het ook bizar om te zien wat we eigenlijk drinken en eten. De twee mannen proberen consumenten dan ook bewust te laten worden van wat we binnen krijgen en dat we daar eigenlijk weinig of niets vanaf weten.

Met de DietSensor kun je je voedsel scannen op voedingswaarde. Het is een klein apparaatje dat door middel van spectrometrie (een proces waarmee tevens de chemische waarde van voedsel wordt gemeten) scant waar je eten uit bestaat. De data die hieruit komt wordt vertaald in het aantal voedingswaarden. Deze informatie wordt vervolgens naar de bijbehorende app gestuurd. Zo kun je precies zien wat je eet en hoeveel je ervan eet. De app geeft ook een overzicht van wat je op een dag binnenkrijgt en hoeveel je nog mag hebben van een bepaalde voedingswaarde.