De beste wildlife-foto’s

De tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’ is nu te bezoeken in het Museum of Natural History in Londen. Deze tentoonstelling is naar aanleiding van de fotowedstrijd die jaarlijks wordt gehouden. 50.000 foto’s van deelnemers uit 92 landen werden dit jaar ingezonden. Hieruit werden 100 foto’s geselecteerd die nu in de tentoonstelling te zien zijn. Vorige week plaatsten we al een fotogalerij van de finalisten, deze week kan je hieronder de winnaars van de competitie per categorie bekijken.   

Wildlife Photographer of the Year 2017: Winnaar
Memorial to a Species door Brent Stirton, Zuid-Afrika.

Stirton fotografeerde een neushoorn die ’s nachts door stropers vermoord was voor zijn hoorns. Dit ivoor is zeer kostbaar, en wordt het land uit gesmokkeld naar China of Vietnam om daar verkocht te worden.

The Good Life door Daniël Nelson, Nederland.

Een gorilla uit Odzala national park in Congo doet zich tegoed aan een broodvrucht. Gorilla’s in dit gebied worden ernstig bedreigd door stropers die het vlees verkopen, ziektes (zoals Ebola), ontbossing en klimaatverandering.

Categorie 11-14 jaar
Stuck In door Ashleigh Scully, Verenigde Staten

Yellowstone national park kent strenge winters. Deze jonge vos is op zoek naar voedsel maar moet zich door een dik pak sneeuw wanen.

Categorie 10 jaar en jonger
The Grip of the Gulls door Ekaterina Bee, Italië.

De winnaar van deze categorie is pas vijf jaar oud. De foto nam ze op een boottocht voor de kust van Noorwegen.

Gedrag: ongewervelden categorie
Crab Surprise door Justin Gilligan, Australië.

Geheel toevallig trok een stoet met enorme krabben langs de fotograaf terwijl hij op zee was voor een ander project. Gelukkig voor hem waren de omstandigheden (helder water en zonlicht) goed genoeg om deze foto te nemen.

Categorie dierenportretten
Contemplation door Peter Delaney, Ierland/ Zuid-Afrika.

De foto is genomen in het Kibale national park in Oeganda. De chimpansee neemt een rustpauze nadat hij bezig was een vrouwtje in zijn troep te veroveren.

Gedrag: categorie vogels
The Incubator Bird door Gerry Pearce, VK/ Australië

De boskalkoen op de foto had een plek dichtbij het huis van de fotograaf uitgekozen om een nest te bouwen. Deze vogels zijn een van de weinigen niet eieren niet uitbroeden, maar een oventje bouwen waar isolatiemateriaal de eieren warm houdt. De kalkoen op deze foto is bezig met het verzamelen van dat materiaal.

Gedrag: categorie amfibieën en reptielen
The Ancient Ritual door Brian Skerry, VS.

Op de Maagdeneilanden fotografeerde Skerry deze lederschildpad die de zee inkruipt na een nest te hebben gebouwd op het strand, waarin zij tientallen eieren achterlaat.

Categorie: dieren in hun omgeving
The Night Raider door Marcia Cabral, Brazilïe.

Deze termietenheuvel wordt verlicht door de larven van de kniptor . Met een fluorescerend groen licht lokken zij insecten, in dit geval vliegende termieten, die ze vervolgens opeten. De miereneter probeert met zijn klauwen termieten binnenin de heuvel te pakken.

Gedrag: categorie zoogdieren
Giant gathering door Tony Wu, VS.

De groep potvissen voor de kust van Sri Lanka was zo groot dat de fotograaf het einde niet kon zien. Waar sommige foto’s laten zien dat dieren ernstig bedreigd worden in hun natuurlijke omgeving, is Wu hoopvol na dit spektakel. Twee derde van de potvispopulatie was verdwenen voordat walvis jagen werd verboden in 1986. Deze enorme groep kan een teken zijn dat de populatie weer toegenomen is.

Categorie: planten en schimmels
Tapestry of Life door Dorin Bofan, Roemenië.

Het lijken wel boomstronken, maar op de foto staat begroeide Noorse rotswanden waar zonlicht tussen de wolken op schijnt.

Categorie onder water
The Jellyfish Jockey door Anthony Berberian, Frankrijk.

De fotograaf duikt regelmatig tot 2 kilometer diep om foto’s te maken van diepzeeleven en dieren waar mensen weinig mee in aanraking komen. Voor de kust van Tahiti fotografeerde hij deze kreeft larve die een kleine kwal vastgrijpt.

Categorie milieu
The Ice Monster door Laurent Ballesta, Frankrijk.

Ballesta onderzoekt de opwarming van de aarde op Antarctica. IJskappen smelten daar in rap tempo, wat hij voor het eerst onder water wilde vastleggen, resulterend in deze foto.

Categorie zwart-wit
Polar Pas de Deux door Eilio Elvinger, Luxemburg.

De poten op deze foto zijn van een ijsbeer en haar welp in het Arctische gebied van Noorwegen.

Wildlife Photojournalist:
Palm-oil Survivors van Aaron ‘Bertie’ Gekoski, VK/VS.

Drie generaties olifanten op Borneo lopen langs de rand van een palmolie plantage. Het oerwoud wordt steeds meer gekapt om plaats te maken voor plantages, wat het leefgebied van de olifanten steeds kleiner maakt. Hierdoor komen ze vaker in aanraking met mensen, en worden ze regelmatig doodgeschoten of preventief vergiftigd.