Zo word je een echte wildkampeerder

Nog geen uitgedacht vakantieplan? Ga dan eens wild kamperen. In Europa zijn tal van plekken te vinden waar je middenin de natuur je tentje neer mag zetten. Voor de beginnende wildkampeerder verzamelde Juist een aantal fijne gadgets en handige apps (ga dus naar een plek waar nog wel internet is). 

Gadgets

Handpresso 

Omdat je ook tijdens het kamperen niet zonder koffie kunt, kun je de Handpresso beschouwen als de ideale reisgenoot. Dit apparaat werkt niet op stroom, maar met een geïntegreerde handpomp waarmee je er 16 bar druk op pompt. Verder hoef je alleen water te koken, dit in het reservoir te gieten, gemalen koffie toe te voegen et voilà. Met een druk op de knop heb je een goede kopje koffie. Volgens koffiecritici maak je met de Handpresso een bijzondere lekkere espresso dus weg met die zakjes oploskoffie.

LifeStraw 

Ga je kamperen in een afgelegen gebied zonder basisvoorzieningen? Dan wil je liever geen liters drinkwater meezeulen natuurlijk. Dat hoeft ook niet want een echte wildkampeerder filtert zijn water zelf. Dat kan heel gemakkelijk met een drinkfles van LifeStraw. In deze fles zit een filtersysteem naar prijswinnend ontwerp. Een koolstofcapsule zorgt ervoor dat vieze smaakjes, chloor en organische chemische stoffen worden verwijderd. De holle vezel membraantechnologie verwijdert bacteriën en overgebleven micro-organismen.

CampStove

Kamperen betekent licht bepakt op reis gaan. Multifunctionele gadgets zijn dan het handigst. Zo is er de CampStove, een brander en een oplaadpunt in één. De brander brandt op takjes die je verzamelt tijdens je reis, je hebt dus geen vervuilende brandstoffen nodig en zo verklein je je ecologische voetafdruk. In de CampStove zit een speciale generator verwerkt die de hitte van het vuur omzet in elektriciteit, waarmee je je telefoon of andere gadgets kunt opladen terwijl je een maaltijd bereidt.

WakaWaka Power+

In het kader van multifunctionele apparaten moet de oplader-slash-lamp van WakaWaka zeker worden genoemd. Deze lader werkt op zonne-energie en is zelfs de meest efficiënte telefoonoplader op zonne-energie ter wereld. Ook op regenachtige dagen laadt de WakaWaka-lader zich op. De batterij is vol na 12-24 uur zonlicht en laadt een smartphone op in ongeveer twee uur. De WakaWaka Power is ook uitgerust met een LED lamp die ook werkt via de zonnecellen en tot wel 150 uur licht kan geven.

Apps

Eetbare natuur

Als je gaat wildkamperen is enige kennis van de natuur geen overbodige luxe. Ook is het handig om het een en ander te weten van planten, van eetbare planten bijvoorbeeld. De app Vild Mad van de Deense chefkok René Redzepi met een lijst met eetbare planten helpt je hierbij. Daarnaast kun je in de app ook een soort logboek bijhouden met foto’s en notities zodat je een echte pro wordt. Redzepi heeft ook een paar recepten toegevoegd aan de app zodat je meteen aan de slag kunt met de buit.

Survivalgids

Alle survivalinformatie die je nodig hebt, vind je in de app SAS Survival Guide van voormalig Special Air Service-militair en instructeur John Wiseman. De kennis die hij opdeed in het Britse leger deelde hij in het bekende boek de SAS Survival Guide. Ook beschikbaar in app-vorm dus. Hierin vind je basisinformatie die elke wildkampeerder nodig heeft zoals waar water te vinden, te navigeren via de sterren en alle signalen en codes die handig kunnen zijn. In de app vind je ook een quiz waarmee je kunt checken of je er klaar voor bent. En natuurlijk een checklist die ervoor zorgt dat je alles bij je hebt om te kunnen overleven in de wildernis.

SkyView

Kamperen in de middle of nowhere bied je de mogelijkheid om eens echt van de natuur en de rust te genieten. En ’s nachts is het vaak eindelijk eens donker genoeg is om sterren te kijken. Wil je graag weten wat je nou eigenlijk allemaal boven je hoofd ziet? Gebruik dan de app SkyView. Richt je smartphone naar de lucht en identificeer zo sterrenstelsels, sterrenbeelden en satellieten van ISS. Je kunt ook alarmen instellen voor bijzondere verschijningen. De mooiste plaatjes leg je vast en deel je met je vrienden op social media. Het mooiste van deze app is dat je geen wifi nodig hebt: SkyView werkt op GPS.

Wil je meer weten over kamperen? Juist schreef ook over de leukste tenten,  stijlvolle caravans en glamping. En in onze reisgids Hidden Secrets vind je meer reistips en de leukste reisbestemmingen.