-Advertorial-

Pure momenten in Fjord-Noorwegen

Fjord-Noorwegen wordt gekenmerkt door smalle fjorden en hoge bergen, door watervallen die van de steile bergwanden afkletteren en door gletsjers die niet smelten. Deze overweldigende natuur wordt afgewisseld door bijzondere architectuur in de steden, waar het heerlijk ontspannen is met een lekker glas ambachtelijk bier (‘utepils’) bij één van de geweldige lokale gerechten. In de zomer zijn de Noren ook graag buiten, aarzel niet om onderweg eens met ze te praten. De gastvrije Noren geven graag ‘insider’ tips over excursies, restaurant of leuke plaatsen. Zomer in Fjord-Noorwegen betekent genieten van pure momenten!

Toegangspoort tot de fjorden

Bergen is de toegangspoort naar het fjordengebied en daarom een perfect startpunt om de Noorse fjorden te ontdekken. De bekende Sognefjord, Geirangerfjord en Hardangerfjord zijn gemakkelijk bereikbaar middels dagtrips, cruises of meerdaagse excursies. Neem voor een mooi uitzicht over de stad de Fløibanen naar het uitzichtpunt. Er zijn diverse interessante musea, zoals het huis van Edvard Grieg, waar in de zomer geregeld concerten plaats vinden. Bergen heeft een kleinschalig centrum met als blikvanger Hanzekade Bryggen, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Ook de restaurants, die met dagverse, lokale producten uit de directe omgeving werken, zijn hier volop te vinden. Een bezoek aan Bergen is absoluut een culinair genot! Omwille van haar sterke culinaire karakter is Bergen in 2015 uitgeroepen tot ‘Creative city of Gastronomy’. De havenstad heeft een lange geschiedenis in de internationale handel in verse vis en zeevruchten. Biologische en duurzame producten vormen het hart van de culturele identiteit van de stad. Vandaag de dag wordt de grote industrie draaiende gehouden door onder andere meer dan 3.000 boeren en culinair ambachtelijke ondernemers. Lees meer→


Sognefjord: grootse natuur, dorpjes en streekproducten

De Sognefjord is de langste en diepste fjord in Noorwegen. Eén van de zijarmen van deze fjord, de Nærøyfjord, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De bergen rondom deze fjord behoren tot de hoogste en meest majestueuze van heel Noorwegen. De Sognefjord is niet alleen het langste en diepste fjord, maar herbergt ook vele dorpen waar het er nog heel relaxed en als vroeger aan toegaat. Het zijn verborgen culturele schatten, rijk aan geschiedenis en goed verborgen tussen de steile wanden aan de uitlopers van de fjorden. De dorpen zijn er in alle soorten en maten, waarvan Sogndal de grootste is met 7.000 inwoners. Terwijl in Solvorn slechts een supermarkt, café, hotel, galerie en een veerhaven binnen een straal van 40 meter te vinden zijn.

Elk dorp heeft dan ook zijn eigen specialiteit. In Vik bijvoorbeeld, is dat de “Gamalost” kaas en in Leikanger produceren ze honing. In Flåm en Årdal zijn weer bierbrouwerijen te vinden. En in Balestrand is het genieten van een glaasje Noorse cider. De regio Sognefjord heeft dan ook een sterke culinaire traditie. Het milde klimaat, de schone lucht en een overdaad aan sappige bergweiden, zorgen ervoor dat deze regio uitstekende verse geitenkaas, bessen en fruit, bergforel, wild en lam levert. Ontdek meer→

Fjærland: fjorden, gletsjers en heel veel boeken....

Het dorpje Fjærland is idyllisch met haar kleine, houten huizen en schitterend gelegen tussen een fjord en gletsjer, maar dit is niet de hoofdreden dat dit dorpje een grote aantrekkingskracht heeft. Dat zijn namelijk de vele boeken! Fjærland heeft dan ook de bijnaam ‘The Norwegian Book Town’, oftewel ‘De Noorse boekenstad’. Tot 1999 was Fjærland alleen toegankelijk per boot of via de bergen. Wanneer het dorp wordt aangesloten op het wegennet, loopt het leeg en blijven veel gebouwen, zoals het postkantoor, bank en stallen, verlaten achter.

Deze hebben nu allemaal een nieuwe functie en zijn één van de vele boekwinkels vol met tweedehands boeken. Inmiddels beschikt het kleine dorp over circa 4 kilometer aan boekenplanken, verdeeld over verschillende houten huizen en gebouwen, met boeken in elk genre. Opzoek naar een oud boek, stripboek, zeldzaam boek of een boek over een specifiek onderwerp? Dan is de kans groot dat het te koop is in één van de vele tweedehands boekwinkels in het dorp!

Tip: Elke derde zaterdag van juni, rond midzomernacht, houdt Fjærland de jaarlijkse “boekennacht”, waar vele mensen samenkomen in de straten om boeken te kopen en verkopen. Nog opzoek naar dat ene pareltje, breng een bezoek aan Fjærland!

Nordfjord: geniet op grote hoogte

Deze zomer is Fjord-Noorwegen een nieuwe attractie rijker, de Loen Skylift. Dit is een bijzondere kabelbaan in het hart van de Noorse fjorden, die je in vijf minuten naar de 1.011 meter hoge top van de berg Hoven brengt. Eenmaal bovenop de berg is het genieten van een adembenemend uitzicht over het fjordenlandschap en Jostedalsbreen nationaal park. Vele activiteiten worden aangeboden, waaronder wandelingen in diverse gradaties om te genieten van het uitzicht. Liever minder actief? Het restaurant op de top van de berg biedt ook een spectaculair uitzicht op het prachtige landschap.

Wil je liever zelf op wandelavontuur? Bewandel dan de top van de machtige berg Skåla. Deze prachtige berg van 1848 meter hoog staat garant voor adembenemende vergezichten. Eenmaal aan de top kun je uitrusten in de indrukwekkende Skålatårnet toren van de Noorse Wandelvereniging. Meer bekijken→

De opmars van ambachtelijk Noors bier

Als je hier eenmaal bent, merk je direct hoe fijn het hier is, maar je kunt er nog niet precies de vinger op leggen waardoor dat komt. Er is iets, maar wat? En ineens weet je het! Het is de aangename stilte. Die stilte en rust voor de geest vind je in het natuurpark Sölktäler in de regio Schladming-Dachstein.

Hier beleef je alle nieuwe indrukken nog intensiever, en met al je zintuigen. Je ruikt de bloeiende kruidenvelden, waar je alleen het gezoem van de bijen en het getjilp van de vogels hoort. Of je ontdekt de rustige meren, waar aan de oevers de bomen zachtjes in de wind staan te wiegen. Je wandelt door de natuur en neemt stap voor stap meer afstand van de drukte die je even bent ontvlucht. Vergeet niet af en toe even naar beneden te kijken: hier en daar groeien geneeskrachtige kruiden, die je dankzij de informatieborden op de themapaden beter leert kennen.

Aartshertog Johann trok zich hier vroeger al graag terug en kon geen genoeg krijgen van deze idyllische plek. Het lijkt er soms zelfs op alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Maar gelukkig is het tegenwoordig wel gemakkelijker om dit paradijs te bereiken.

Ålesund en Sunnmøre: geniet van Art Nouveau en natuur

Ålesund heeft een schitterende ligging op meerdere eilandjes in de Atlantische Oceaan. De stad staat bekend om haar architectuur in Art Nouveaustijl, nadat het in 1904 is herbouwd na een verwoestende brand. Naast de werf, in het centrum van de stad, presenteren lokale vishandelaars de vangst van de dag. Ålesund is een trefpunt voor de lekkerste zeevruchten ter wereld, en in de talloze cafés en restaurants worden lokale specialiteiten geserveerd, zoals ‘klippfisk’.

Breng zeker een bezoek aan het uitkijkpunt op de berg Aksla, hoog boven het stadspark. Het is een beklimming van 418 treden, maar halverwege is een prachtig glazen uitkijkpunt. Eenmaal op de top is het genieten van een panoramisch uitzicht over de archipel, het stadscentrum en het berglandschap van Sunnmøre.
Vandaag de dag is Ålesund het culturele centrum van de regio en met vele festivals, zoals het Norwegian Food Festival, festival van de nieuwe Noorse literatuur, Ålesund Theaterfestival en verschillende muziek- en kunstfestivals. Ålesund is een ideaal startpunt om de prachtige Geirangerfjord te bezoeken. Ook een dagje met de auto naar de Trollstigen met zijn haarspeldbochten, spectaculaire watervallen en ongekende uitzicht, behoort tot de mogelijkheden. De Sunnmøre-alpen, die kilometers lager uitkomen in de fjorden, vormen een ideale wandelomgeving. De verfrissende contrasten van de oceaan, fjorden en besneeuwde bergen, bieden een uitzicht dat nergens anders ter wereld te vinden is. Lees meer→

Nationaal-Toeristische Routes: architectuur in de natuur

In het Noordwesten van Fjord-Noorwegen, liggen twee van de meest spectaculaire autoroutes van Noorwegen: de Trollstigen en de Atlanterhavsveien. De Trollstigen voert helemaal naar Stigrøra (858 meter boven zeeniveau). Op sommige plaatsen is de weg uitgehouwen in de bergen en op andere plaatsen wordt deze gestut door stenen muren. De weg heeft 11 haarspeldbochten en een indrukwekkende natuurstenen brug die de bestuurder langs een adembenemende waterval voert.
De Atlanterhavsveien wordt ook wel de ‘Atlantische weg’ genoemd. Deze 36 kilometer lange weg leidt de bestuurder over dammen en bruggen, van eiland tot eiland, van Bud naar Kårvåg. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten op de fjorden en de oceaan. De inwoners van Noorwegen hebben het meesterwerk daarom uitgeroepen ‘tot bouwwerk van de eeuw’ en The Guardian benoemde het eerder tot één van de beste routes ter wereld.

De weg brengt je naar de charmante kuststeden Molde en Kristiansund. Molde is de grootste stad van de regio en dankt haar roem onder meer vanwege het internationale jaarlijkse jazz festival en als thuisbasis van Molde FK (één van de beste voetbalteams van Noorwegen). Kristiansund ligt verspreid over vier verschillende eilanden waardoor reizigers gelijk de vele vissersdorpjes in de omgeving kunnen bezoeken. De intieme haven van de stad wordt omringd door de meest kleurrijke huizen wat het tot één van de meest opvallende steden van Noorwegen maakt. Meer bekijken→

Haugesund: films, jazz en Vikingen

Haugesund is één van de culturele hoofdsteden van Noorwegen en ligt in Haugalandet: een regio in het zuidwesten van Noorwegen (Fjord-Noorwegen). Haugesund is een jonge, dynamische stad en vormt de thuisbasis van vele culturele festivals. Elk jaar vindt hier in augustus het Noorse Internationale Film Festival plaats (één van de meest toonaangevende filmfestivals van Scandinavië). Voor jazz liefhebbers wordt er in dezelfde maand het Sildajazz festival georganiseerd, dat een uitgebreide mix biedt van internationale en lokale jazz artiesten.

De regio Haugalandet kent een kleurrijk vikingverleden. In deze regio leefden de Vikingen vroeger en in de stad Haugesund hielden de koningen hun residentie. De regio is ook gelieerd aan de eerste Vikingkoning ‘Harald Schoonhaar’ die Noorwegen tot één koninkrijk verenigde. Geschiedenisliefhebbers kunnen ook Avaldsnes bezoeken. In deze plaats vind je de Olav’s kerk, het ‘Nordvegen History Center’ en een oorspronkelijke Vikingfarm, waar je kunt zien hoe de Vikingen leefden. Ontdek meer→

Een stad vol natuurlijke hoogtepunten

De regio Stavanger kent vele mooie bezienswaardigheden; maak een cruise op de Lysefjord, relax op het Sola-strand en beklim de wereldberoemde rotsformatie Preikestolen (De Preekstoel). Het plateau van Preikestolen ligt 604 meter boven de zeespiegel en is de meest bezochte natuurattractie in de regio.

Stavanger is een sfeervolle studentenstad en heeft een vrij compact centrum, waardoor de meeste bezienswaardigheden te belopen zijn. De oude stad van Stavanger biedt de grootste verzameling houten huizen (ruim 170). Tijdens een wandeling door het centrum is het een aanrader om bij een van de vele musea die de stad rijk is binnen te lopen, zoals het Stavanger Museum voor de Beeldende Kunsten en het Noors Conservenindustriemuseum.
Een bezoek aan het Petroleum Museum mag ook absoluut niet ontbreken. Het eerste olieveld werd in de regio Stavanger ontdekt en sindsdien is dit de belangrijkste bron van inkomsten voor de regio. Stavanger is daarmee de olie- en energiehoofdstad van Europa.

Tip: Het grootste culinaire festival in Noorwegen, genaamd Gladmat, vindt jaarlijks in juli plaats. Lees meer→

Direct, snel en voordelig naar Fjord-Noorwegen

Fjord Line is dé ferry naar Noorwegen. De moderne veerboten brengen je snel, voordelig en rechtstreeks naar de fjorden. Dankzij de frisse zeelucht en het animatieprogramma begint de vakantie in Noorwegen al aan boord. Eén van de routes die Fjord Line uitvoert, is van Hirtshals naar Hanzestad Bergen. Daarnaast zijn er mooie tweepersoons autopakketten beschikbaar waarmee je comfortabel met je auto de overtocht naar Noorwegen maakt. Meer lezen & boeken→